EXTRA INFORMATIE FINALE DEVELOPMENTKLASSEMENT

Op de Northwave Regatta wordt de finale het Developmentklassement (DK) op een nieuwe manier ingericht. Er zal worden gevaren volgens het Double Elimination systeem waarbij alle voorrondes en herkansingen in de vorm van een 500 meter 1-1 (boord-aan-boord: vaste start) worden verroeid en de finale over een 2 kilometer te roeien (6 ploegen baan). De gedachte van een double elimination systeem is dat zelfs na het verliezen van een ronde deze ploeg de winnaar kan worden.

Tijdschema:

Alle voorrondes en herkansingen worden zaterdagmiddag gevaren. De finales zijn zondag in de middag met direct aansluitend de prijsuitreiking van het development klassement. Extra aandacht hierbij voor lichte roeiers. Voor de finale op zondag zal zoals gebruikelijk tussen 2uur en 1uur voor de race moeten worden ingewogen. Alle ploegen krijgen de mogelijkheid om zich na zaterdag nog bij te schrijven in de andere velden voor zondag. Omdat de gehele zaterdagmiddag het developmentklassement wordt gevaren, worden alle overige velden van zaterdag in de ochtend verroeid. Hierbij zullen zowel de voorronde als de finale worden verroeid, waarbij er rekening zal worden gehouden met voldoende tijd tussen de voorwedstrijd en finale.

Promotie Schema's:

In de bijlage zijn alle promotieschema’s uitgewerkt t/m 28 ploegen. Zoals te zien is in de schema's zijn er voorwedstrijden (vw), kwartfinales (kf), halve finales (hf) en finales (F-A/B). Als je een race verliest kom je in het verliezersschema. De finale wordt uiteindelijk over 6 banen gevaren. De puntentoekenning voor het klassement zal op basis van de uitslag van de A/B finales gebeuren door de wedstrijdleider van het klassement. Er zal gestart worden in 2 banen naast elkaar in de laatste 500m van de roeibaan voor de tribunes. Er wordt gebruikgemaakt van 2 hoge banen en 2 lage banen om & om. Hierdoor kan er elke 2 minuten een start plaatsvinden, met elke 4 minuten een start in dezelfde baan. De gehele voorrondes en herkansingen zullen zaterdagmiddag gevaren worden, waarbij afhankelijk van het tijdschema, de ploegen tussendoor op het water blijven en via de wedstrijdbaan terug naar de start mogen roeien.

Voordelen:

  • Nieuw wedstrijdelement dat spanning in finale weekend kan verhogen voor zowel roeiers als toeschouwers
  • Minder invloeden van het weer en daardoor eerlijker wedstrijdverloop. Boei verschillen tussen 2 banen naast elkaar zullen heel gering zijn.
  • Herkansingsmogelijkheid in het finaleweekend, zodat een slechte race niet het klassement beïnvloed. De hoogst geplaatste ploegen in de tussenstand van het development klassement zullen geplaatst worden ingedeeld in de voorwedstrijden, zodat deze elkaar zo laat mogelijk tegenkomen.

Mogelijke nadelen:

  • Afwijkende afstand (500m) in de voorrondes in het finale weekend. Finales wel over 2km met 6 ploegen, waardoor de kans groot is dat het klassement alsnog over 2km beslist wordt.
  • Druk op tijdschema zaterdag voor overige velden. Er zal voldoende rust tussen voorwedstrijd en finale zitten.
  • Klassement wordt over 2 dagen verdeeld. Ploegen kunnen zich zaterdag einde dag nog bijschrijven voor zondag.

Heb je vragen over de wedstrijd of de uitgeschreven velden? Neem gerust contact op met de wedstrijdorganisatie

de schema's zijn via de volgende link te vinden in .pdf formaat: link naar schema's